blog

Geslaagd; opleiding in Coronatijd

Gisteren ontving ik mijn diploma van de opleiding die ik de afgelopen maanden bij Wagner had gevolgd; Postgraduate Governance Opleiding voor Commissarissen & Bestuurders . De eerste dag, 13 maart, was nog live op locatie in het prachtige Augustus. Wat we die dag nog niet konden geloven was dat we vanaf dat weekend in een lock-down terecht zouden komen. Vanaf dat moment is de tijd als in een rollercoaster verlopen; als bestuurder en als ondernemer. Als voorzitter van MKB Den Haag was het vanaf die vrijdag snel schakelen met alle stakeholders in de stad om de informatievoorziening voor ondernemers zichtbaar te maken zodat ze wisten wat te doen. We hebben een taskforce Corona opgezet om elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Dagelijks was er overleg met de regioafdelingen van MKB en MKB Nederland . En binnen ons eigen bestuur zorgden we ervoor dat we wekelijkse updates hadden voor onze achterban. Ondertussen stond de wereld als ondernemer ook op zijn kop. Gelukkig gingen de advies- en onderzoeksopdrachten door maar de trainingen vielen even helemaal weg. Maarrrr het was ook de tijd om te doen wat ik al jaren wilde doen maar nooit oppakte: online training geven, minder reizen. We begonnen met het geven van webinars en al snel volgde de eerste online training; een nieuwe dienst was geboren. Alhoewel ik live lesgeven toch het leukste vind om te doen, leerde ik dat kennis overdragen ook heel goed digitaal kan. Wel is het belangrijk om als docent actief de groep te betrekken en opdrachten in kleine groepjes te geven. Hierin leer ik nog elke dag. De opleiding van Wagner ging ondertussen online verder ik ervoer ik als deelnemer wat goed werkte en minder goed werkte. Natuurlijk miste ik de groepsdynamiek en inspiratie die bij fysieke bijeenkomsten een grote meerwaarde hebben. Maar ik ben heel blij dat ik de opleiding heb gedaan in juist deze tijd om zo een goede basis te hebben als toekomstig toezichthouder en/of commissaris. Dank Philip Wagner voor de zeer interessante lessen en overdenkingen. En natuurlijk alle andere docenten.