blog

Maar haal je in ‘komkommertijd’ wel het maximale er uit?

Vandaag ging ik naar de Haagse Markt, vergezeld door wethouder Revis. Wat een leuke middag was dat! Ik wilde graag een aantal marktkooplui spreken; ondernemers in alle formaten. Hoe bevalt hen de nieuwe opzet, maar bovenal hoe is het met hun ‘markt’? Het leverde interessante en gezellige gesprekken op. Ik zie zeker mogelijkheden om meer op te trekken met ook deze Haagse ondernemers. De Haagse Markt is niet dagelijks geopend; er zijn 4 marktdagen per week. Op de andere dagen valt er niets te halen.

Dat deed me denken aan de ‘markt’ van aanbestedende diensten.
Ik meen een vreemde planning in hun ‘marktdagen’ te zien. 
Veel aanbestedende diensten publiceren hun aanbestedingen vlak voor de zomervakantie zodat inschrijvers tijdens de vakantie aan hun inschrijving kunnen werken. Na de zomervakantie liggen de inschrijvingen dan mooi ter beoordeling klaar op het bureau of in de digitale kluis.  Waar echter geen rekening mee wordt gehouden is dat werknemers van leveranciers óók met vakantie gaan.  Deze tijd is juist bestemd om weer op te laden voor het seizoen dat in september weer begint. De werkwijze en planning geeft een piek in het aantal aanbestedingspublicaties aan het begin van de zomer. Omdat leveranciers afhankelijk zijn van deze contracten verbieden bedrijven hun werknemers om op vakantie te gaan.

Ambtenaren houden te weinig rekening met de markt en dat is toch opmerkelijk. Je gaat toch ook niet naar de markt als het geen marktdag is?

Aanbestedende diensten nemen daarmee ook het risico dat ze niet alleen minder inschrijvingen krijgen maar ook minder kwalitatieve inschrijvingen.  Er  lopen heel veel aanbestedingen en inschrijvers moeten keuzes maken. Gedwongen door te weinig mensen en te weinig tijd.  Mijn persoonlijke tip is om voldoende tijd te geven aan inschrijvers; de indieningstermijn opschorten naar in ieder geval eind september. Zodoende is er ruimte om vragen te kunnen stellen, wat ten goede komt aan de kwaliteit. Iedereen wil toch waar voor zijn geld?

Ik ging zojuist terug naar kantoor met een gevulde tas; veel informatie en een heleboel lekkers!
Genoeg ingrediënten om de zomervakantie goed van start te gaan. Fijne vakantie allemaal!