blog

Hoe voelt het Binnenhof ?

maart 15, 2017 · door kimschofaerts · in ActueelBlogKim’s meningMKB Den Haag. ·

In deze verkiezingstijd kunnen we niet om het Binnenhof heen. Nog steeds onderdeel van het kloppend hart van de regering, maar misschien nog meer één van de meest indrukwekkende oude gebouwen in Den Haag.
Onlangs ging ik als lid van de ondernemerstafel van VNO-NCW op bezoek in de Tweede Kamer. Naast een gesprek over ‘achterkamertjespolitiek’ (zie eerder nieuwsbericht) werden wij ook geïntroduceerd in de geheimen van het Binnenhof.

Arie Roest, persoonlijk medewerker van Ingrid de Caluwé, gaf ons een rondleiding langs tal van bijzondere plekjes. Een ruimte kan je inspireren, maar een goed verhaal erbij maakt het compleet. Zo is er de indrukwekkende bibliotheek, gebruikt als handelingenkamer met prachtige Chinese accenten en ruim 30.000 boeken.


Erg bijzonder vond ik het om  het document van de Vrede Münster te aanschouwen. De Vrede van Münster werd in 1648 gesloten tussen Spanje en de Republiek der Verenigde Provinciën, waarmee de Republiek als soevereine staat erkend werd. Al fantaserend vroeg ik mij af hoe er in die tijd gelobbyd werd; dat zal niet heel anders geweest zijn dan nu. Wellicht nu wel een stuk transparanter.

Binnenkort start een grootschalige renovatie; dat zal het gebouw ongetwijfeld goed doen, maar bovenal hoop ik dat de historische voetstappen ‘voelbaar’ blijven.

Ook even rondkijken? Dat kan heel mooi via Google Streetview en de links op de site van de Tweede Kamer, klik hier. Een rondleiding boekt u via http://www.prodemos.nl/binnenhof.